Jeugd

Informatie voor jeugdleden

Leuk dat jij interesse hebt in TPC Espendonk! Wil jij graag leren tennissen of padellen? Of ben jij al een fanatieke en ervaren speler die vooral competitie- en toernooiwedstrijden wil spelen? TPC Espendonk heeft voor ieder wat wils. Daar voel je je zeker snel thuis!

Het lidmaatschap voor jeugdleden geldt voor jeugd tot en met het jaar waarin ze 17 worden.

Lidmaatschap jeugdleden

Jeugdleden mogen van 9.00 tot 23.00 uur tennissen of padellen op het park. Mochten er onvoldoende tennis- of padelbanen beschikbaar zijn, dan hebben senioren na 19.00 uur voorrang boven jeugdleden.

Jeugdleden mogen deelnemen aan de KNLTB-competitie en aan alle KNLTB-toernooien voor jeugd. Daarnaast mogen zij deelnemen aan interne activiteiten die voor jeugdleden worden georganiseerd. Zij mogen niet deelnemen aan de activiteiten en toernooien voor senioren, tenzij daarvoor toestemming is verleend door de Technische Commissie.

Na betaling van de contributie ontvangen jeugdleden een KNLTB-pasje en heb ben ze vrij toegang tot het tennispark en de toiletten.

Jeugdleden die in het lopende contributiejaar de leeftijd van 18 jaar bereiken, betalen vanaf die maand de contributie die berekend wordt aan de seniorleden.

Activiteiten voor jeugdleden

TPC Espendonk organiseert activiteiten voor jeugdleden. Een aantal min of meer vaste activiteiten zijn hieronder weergegeven, maar andere activiteiten zijn altijd mogelijk.

Clubkampioenschappen junioren

De clubkampioenschappen worden gespeeld in diverse leeftijdsklassen met als inzet de titel van clubkampioen.

Ouder-kind toernooi

Bij het ouder-kind toernooi speelt de jeugd samen met een ouder iemand (dit kan zijn de vader of moeder, maar ook een ander familielid of kennis) diverse wedstrijden tegen elkaar. Zo merken de ouders dat het niet altijd zo simpel is, als het er langs de lijn uitziet!

KNLTB-competitie tot 12 jaar

De jongere jeugdleden kunnen meespelen met de Rood (6 tot en met 9 jaar), Oranje (8 t/m 11 jaar) of Groen (10-12 jaar) competitie van de KNLTB. Deze tenniscompetitie heet World Tour.

Bij deze competitie spelen kinderen bijna het hele jaar wedstrijden. Gebruik wordt gemaakt van materialen en regels die zijn afgestemd op de ontwikkeling van het kind. Ook de baangrootte is afgestemd op de leeftijd. Door deze nieuwe spelvorm wordt het enthousiasme en de interesse van kinderen in de tennissport vergroot. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Telkens als de kinderen in een nieuwe “stad” hebben gespeeld, krijgen ze een stempel in hun paspoort.

De rode en de oranje kinderen spelen bijna iedere eerste zondag van de maand, telkens bij een andere vereniging. Alleen in de maanden december, januari en februari wordt geen competitie gespeeld. Het is verder een flexibel systeem, omdat een team niet elke week uit dezelfde en evenveel kinderen hoeft te bestaan. Daarnaast spelen jongens en meisjes met en tegen elkaar.

De rode teams (kinderen tot en met 9 jaar) spelen korte wedstrijdjes, volgens een zeer informeel systeem. Kinderen spelen wedstrijdjes tot 7 punten, serveren om de beurt en net zoals op Wimbledon mag je ook onderhands serveren als de bal maar niet eerst stuit. Aan het einde van de dag is één team de winnaar.

 

De oranje teams (8 t/m 11 jaar) bestaan uit 2 tot 8 spelers. Het doel van de oranje tour is om zoveel mogelijk punten voor je eigen Tenniskids resultaat te halen. Uiteindelijk is het mogelijk aan het eind van het seizoen een bronzen, zilveren of gouden World Tour badge te behalen. Een wedstrijd bestaat uit 3 tiebreak sets. Aan het einde van de dag is één team de winnaar.

 

Vanaf 10 tot en met 12 jaar kunnen kinderen met de groene bal op de groene baan spelen. De gewonnen wedstrijden tellen mee voor de individuele speelsterkte. Gespeeld wordt om drie gewonnen sets, waarbij de eerste twee sets tot 4 gaan en bij 4-4 gelijkstand een tiebreak wordt gespeeld. Bij de stand 40‐40 wordt een beslissend punt gespeeld. De derde set is een tiebreak tot 7 punten met 2 punten verschil. Verder wordt de groene competitie gespeeld zoals de reguliere competitie: in poules, maar nog wel gemengd (met jongens en meisjes tegen elkaar).

Als je meer informatie wenst over de jeugdcompetitie rood/oranje/groen dan kun je contact opnemen met [email protected].

KNLTB-competitie vanaf 12 jaar

De oudere jeugd speelt net als de senioren competitie in teamverband (meisjes, jongens of gemengd). Bij TPC Espendonk is het mogelijk om de volgende tenniscompetities van de KNLTB te spelen:

  • District voorjaar (7 competitiedagen vanaf begin april t/m eind mei/begin juni).
  • Landelijk voorjaar (7 zondagen vanaf begin april t/m eind mei/begin juni).
  • District najaar (7 competitiedagen vanaf half september t/m eind oktober/begin november).
  • District winter (7 competitiedagen waarvan 4 in november/december en 3 in januari in het
    volgend bondsjaar).

Deelname aan de competitie vindt per team plaats. In een team spelen tenminste 5 meisjes, 5 jongens of 3 jongens en 3 meisjes. Een jongens- of een meisjesteam speelt tijdens een competitiedag meestal 4 single- en 2 dubbelwedstrijden. Een gemengd team speelt meestal 2 singlewedstrijden, 1 gemengd dubbel en twee dubbelwedstrijden.

Je kunt je als individu inschrijven voor deelname aan de competitie. De competitieleiders bekijken in dat geval of je in een team geplaatst kunt worden, een team gemaakt kan worden of dat je als vaste reserve wordt genoteerd. Deelname aan deze competitie is niet vrijblijvend: bij inschrijving wordt van de jeugdleden verwacht dat zij ook daadwerkelijk meespelen.

Het spelen van competitie draagt in belangrijke mate bij aan je wedstrijdervaring. Je verbetert je tennisspel, je meet je “tenniskrachten” met teams van andere verenigingen en het is een gezellige bezigheid.

Als je meer informatie wenst over de jeugdcompetitie geel dan kun je contact opnemen met [email protected].

KNLTB-toernooien

Diverse verenigingen organiseren jeugdtoernooien. Jeugdleden kunnen deelnemen aan deze KNLTB-toernooien. Tijdens deze toernooien speel je (veelal op leeftijd) tegen de jeugd van ander tennisverenigingen. Je mag dan ook samen met een jeugdlid van een andere vereniging spelen. Aanmelden voor externe toernooien, regel je zelf via www.toernooi.nl.

De jeugdcommissie

Als je vragen hebt over de activiteiten voor de jeugdleden neem dan contact op met de jeugdcommissie ([email protected]).

Om de activiteiten tot een succes te maken, zijn wij altijd op zoek naar ouders of andere vrijwilligers die lid willen worden van de jeugdcommissie en ons willen helpen met de organisatie van activiteiten.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 492 515 799

Adres

Espendonk 2
5704 KD Helmond

KVK-nummer

40235934